Smartare än en femteklassareSmartare än en femteklassare är också ett tv-program som har inspirerats av amerikansk tv genom åren.

Programmet handlar om att vuxna människor tävlar mot sig själva för att se om de är smartare än en femteklassare. Programmet hålls av den otroligt duktiga programledare Lars Kronér som tidigare har varit programledare i bland annat Bingolotto. 

Lars Kronér
Lars Kronér

Personer som tävlar i ”Smartare än en femteklassare”

Ibland är det kändisar som är med och tävlar i programmet, men vanligtvis är det vanliga människor som söker för att få vara med och tävla i programmet. Kändisarna som är med och tävlar brukar vanligtvis skänka bort de pengarna som de eventuellt vinner i programmet.

Programidén och programmet går ut på att den tävlande vuxna personer får välja på tio ämnen och sedan får en fråga som är tagna ur böcker som svenska ungdomar och barn läser när de går i skolan. Max vinst i programmet är 250.000 kr och de tävlande får ta hjälp av eleverna som sitter i studion och svarar på samma frågor.

Det har genom åren varit med en hel del kända personer i tävlingen och programmet, bland annat har Bert Karlsson, Christer Fuglesang och Rickard Olsson ställt upp i programmet ”Smartare än en femteklassare”.

Programmet hade många tittare 2014 och även 2015, På spåret är dock ett annat tv-program som har fler tv-tittare än Smartare än en femteklassare.

Kändisar i Smartare än en femteklassare

Några välkända namn som varit med i programmet är Jan Björklund som har ansvaret för skolan i Sverige. Även den välkända författaren Mark Levengood och höjdhopparen och duktiga historikern Stefan Holm samt Bert Karlsson har även medverkat i programmet. När kändisarna har tävlat i programmet har de skänkt pengarna till välgörenhet istället för att gå hem med vinsten själv. Även Markoolio har faktiskt varit med en gång i tv-programmet.